Αναδρομή της εξέλιξης του κοσμήματος

2022-11-02 11:28

Χρυσός: η λάμψη του ήλιου. 

χρυσό κόσμημαΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΧΡΥΣΑ 

 ΚΟΣΜΗΜΑΤΑχρυσά κοσμήματα

Ασήμι: η λάμψη της σελήνης.

ασημένιο κόσμημα ασημένια κοσμήματα

ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΔΩΡΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Κόσμημα: ένα έργο τέχνης, το σύμβολο πλούτου, της ομορφιάς και της δύναμης.

γυναικείο κόσμημα κοσμήματα ακριβά

ΔΙΠΛΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΕΤ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ

Τα πρώτα κοσμήματα υπολογίζεται ότι πρωτοφορέθηκαν από τον άνθρωπο 40.000 χρόνια πριν. Ήταν κοσμήματα φτιαγμένα από υλικά όπως δόντια ζώων, όστρακα, κουκούτσια από καρπούς ακόμα και πέτρες. Τα φορούσαν για φυλαχτό, για να προσελκύσουν το άλλο φύλλο, για καλλωπισμό.

Κοσμήματα συναντάμε σε όλους τους πολιτισμούς της γης, το οποίο δηλώνει το σημαντικό τους ρόλο στην κοινωνία του εκάστοτε πολιτισμού. Οι άνθρωποι τα φορούσαν για γούρι, για να δηλώσουν την κοινωνική τους θέση, το θρησκευτικό τους πεδίο.

Η Ασία και η Αίγυπτος διαδραμάτιζαν κυρίαρχο ρόλο στο κόσμημα, ιδιαίτερα στην κατασκευή των πρώτων χρυσών κοσμημάτων, καθώς εκεί αφθονούσε ο χρυσός. Συναντάμε χρυσά κοσμήματα την περίοδο 5000 – 3000 π.Χ τα οποία χρησιμοποιούνταν για τον συμβολισμό κοινωνικής και θρησκευτικής δύναμης.

Στη Μεσοποταμία έγινε η μεγάλη ανακάλυψη του βασιλικού νεκροταφείου της Ουρ στο οποίο βρέθηκαν κοσμήματα και στολίδια από χρυσό, ασήμι και πολύτιμες πέτρες. Το νεκροταφείο χρονολογείται γύρω στα 2900 – 2300 π.Χ και ως γνωστό πολύτιμες πέτρε όπως αχάτης, λάπις ιάσπις καθώς και λεπτά φύλλα χρυσού ήταν τα υλικά από τα οποία είχαν κατασκευαστεί τα κοσμήματα.

Θησαυροί αμύθητης άξιας που έχουν βρεθεί σε τάφους κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές, δείχνουν ότι το κόσμημα συνόδευε τον άνθρωπο ακόμα και στην τελευταία του κατοικία.
Στην αρχαία Ελλάδα τα πρώτα χρυσά κοσμήματα κατασκευάστηκαν γύρω στο 1500 π.Χ αν και υπάρχουν πολλές ενδείξεις για αρχαιότερα κοσμήματα που κατασκεύασε ο Μινωικός πολιτισμός. Βέβαια η μεγαλύτερη παραγωγή κοσμημάτων παρατηρήθηκε στη Μακεδονία γιατί εκεί υπήρχαν χρυσορυχεία με μεγάλη παραγωγή.

Το Βυζάντιο ήταν πλούσια πηγή πολύτιμων και θρησκευτικών αντικειμένων, από χρυσό, ασήμι, πολύτιμους λίθους και σμάλτο. Πολλά από αυτά, όταν διαμελίστηκε η Βυζαντινή αυτοκρατορία μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μεταφέρθηκαν στη Βενετία και συγκεριμένα στη Βασιλική Αυλή του Άγιου Μάρκου. Στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Αυστρία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία μόνο η αριστοκρατική τάξη είχε το προνόμιο να φορά κοσμήματα. Διαμάντια, πολύτιμοι λίθοι και άλλα μέταλλα κοσμούσαν τα στέμματα και τα κοσμήματα των βασιλικών αυλών .
Στις μέρες μας όλοι αυτοί οι αμύθητης αξίας θησαυροί από την αρχαιότητα αλλά και από τους νεώτερους χρόνους, κοσμούν τις αίθουσες των πιο γνωστών Μουσείων ανά τον κόσμο και αποτελούν ακόμη πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς του σύγχρονου κοσμήματος.

κοσμήματα δώρο

Πίσω

Καλύτερες προσφορές σε γυναικεία κοσμήματα και αξεσουάρ